Kezdőlap
Települések
Jánoshida
Jászágó
Jászalsószentgyörgy
Jászapáti
Jászárokszállás
Jászberény
Jászboldogháza
Jászdózsa
Jászfelsőszentgyörgy
Jászfényszaru
Jászivány
Jászjákóhalma
Jászkisér
Jászladány
Jászszentandrás
Jásztelek

JÁSZÁROKSZÁLLÁS
arokszallas01

Szabadságharc emlékére állított márványtábla
A tavaszi hadjárat során a településen táborozott honvédek tiszteletére állítottak emléktáblát a Városháza falán 1929-ben.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

arokszallas04

Széchenyi István-emléktábla
A domborművel díszített emléktáblát 1990-ben emeltette névadója tiszteletére a helyi Széchenyi István Általános Iskola, Óvoda és Zeneiskola.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

nincs kép

Kossuth Lajos-emléktábla
Kossuth Lajos 1848-ban Jászárokszálláson tett látogatásának emlékére készült.

arokszallas02

Petőfi Sándor-dombormű
A Petőfi Sándor nevét viselő Művelődési Ház falán elhelyezett portré.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

arokszallas05

Jász Faragó Sándor freskója
Az 1863-ban épült Városháza dísztermében Jász Faragó Sándor két freskója található. Az 1947-ben készült falképek közül az egyik leírása így szól:
"Ez a freskó-festmény a magyar történelem 1848/49. évi eseményeinek ama községünket érintő jelenetét ábrázolja, mikor Kossuth Lajos 1849. február 22. napján, a kápolnai csata előtt Görgey tábornok társaságában körünkben tartózkodott. A kép középpontjában Kossuthot látjuk, mellette Görgey Arthurt. Az üdvözlésükre megjelentek közül: Tabódy Péter apátplébános, a jegyző, a bíró és a községtanács néhány tagja szerepelnek a képen. A jász díszruhás két nőalak: Bódizs Márcel és Pap Terka gazdamenyecskék. Egyikük a község kis ibolyacsokrát tartja. A háttal álló leány: Nagypál Terka, ki a saját hóvirág csokrát hozta a nagy vendégeknek. Kossuth kíséretében egy környékbeli birtokost, barátját és tisztelőjét; a tábornok kíséretében Beyer lovassági ezredesen kívül egy lovassági és két gyalogsági tábornokot, fentebb pedig egy zászlóvivő honvédet látunk. Az előtérben egy huszár altiszt és a Görgey vasderesét tartó közhuszár állanak."
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

arokszallas06

Időkapu
Jászárokszállás újból várossá nyilvánításának 10. évfordulójára és a Millenniumra a város és hazánk kiemelkedő ünnepeit méltó módon szimbolizáló emlékművet állított. Varga Gábor szobrászművész domborművén megjelenik az ország, valamint a Jászság történelme a Honfoglalástól napjainkig. 10 "időgyűrű" múltunk történelmének egy-egy szakaszát örökíti meg. A szobor jobb oldalán a negyedik gyűrű Rákóczi, Széchenyi, Kossuth alakjában a dicső magyar időket örökíti meg.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

arokszallas07

Külső Fogadó
Az épület és a terület műemlék jellegű, 1828-tól postakocsi állomás és lóváltó állomás volt. Ennek emlékét őrzi, az épület homlokzatán található faragott postakürt is. Hasonmását 2001-ben építették fel a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban. A fogadó egykori vendége volt XII. Károly svéd király és Kossuth Lajos is.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

arokszallas03

Templom
Leiningen-Westerburg Károly, aki 1849 április elején szintén Jászárokszálláson tartózkodott, a helyi templom tornyából figyelte a hatvani csatát.
(Rédei István: Jászok és kunok az 1848/49-es szabadságharcban. Jászberény, 1989.)