Kezdőlap
Települések
Karcag
Kenderes
Kengyel
Kétpó
Kisujszállás
Kuncsorba
Kunhegyes
Kunmadaras
Kunszentmárton

KUNSZENTMÁRTON
kunszentmarton02

Kossuth Lajos-emléktábla
Kossuth Lajos 1849. júliusi kunszentmártoni tartózkodása emlékére állították a vörösmárvány táblát 1903. szeptember 20-án a Mátyás király utcában. Kossuth Vukovich Sebő igazgságügyi miniszter társaságában 1849. július 10-én az e helyen álló vendégfogadó udvarán összegyűlt tömegnek intézett lelkesítő toborzó beszédet.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

kunszentmarton04

1848-49-es centenáriumi emléktábla
A Városháza főhomlokzatán, a főbejárattól balra található a 100. évforduló alkalmából emelt emléktábla.
(Juricáné Fekete Judit felvétele)

kunszentmarton02

Honvédkórház-emléktábla
Dr. Barna Gábor kezdeményezésére a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete a tavaszi hadjárat 150. évfordulóján, 1999. március 15-én a Deák Ferenc utcai Általános Iskola falán felavatott feketemárvány táblán örökítette meg az épületnek 1849 tavaszán betöltött hadikórház szerepét.
(Juricáné Fekete Judit felvétele)

emlektábla

1848-49-es honvéd-emléktábla
A felső-temetői kápolna falán leplezték le 2000. évben katonai tiszteletadás mellett. Az iskola a szabadságharc idején honvédkórház volt. Mai ismeretek szerint Kunszenmártonban bizonyíthatóan 53 honvéd hunyt el., így az akkoriban jeltelen sírba temetett hősök kaptak méltó elismerést az utókortól. A mészkő emléktábla a kiskunfélegyházi Bozóky testvérek kőfaragó üzemében készült, copf stílusjegyekkel keretezett táblán a keresztábrázolás alatt babérkoszorús címer látható.
(Új Néplap)

ksztmarton05

Országzászló
Az 1992 őszén újraállított Országzászló, mely a trianoni országcsonkítás nemzeti jelképe, a Köztársaság téren áll. Az emlékmű építménye zászlórúddal és domborművekkel díszített. Az emléktáblákon a reformkori költő, Vörösmarty Mihály sorai mellett Kossuth Lajostól származó idézet olvasható:
"Oly hatalmasnak hiszem én e népet, - hogy ha felkel és összetart, a ropogva összerogyó ég boltozatait is képes fenntartani."
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)