Kezdőlap
Települések
Tiszabő
Tiszabura
Tiszaderzs
Tiszaföldvár
Tiszafüred
Tiszagyenda
Tiszaigar
Tiszainoka
Tiszajenő
Tiszakürt
Tiszaörs
Tiszapüspöki
Tiszaroff
Tiszasas
Tiszasüly
Tiszaszentimre
Tiszaszöllős
Tiszatenyő
Tiszavárkony
Tomajmonostora
Tószeg
Törökszentmikós
Túrkeve

TISZAFÖLDVÁR
tfoldvar06

Kossuth ház
A Kossuth út bal oldalán a 101. szám alatt van az egykori tiszttartói lakás, amelyben 1849. március 15-én - a korabeli feljegyzések szerint - járt Kossuth Lajos is a szolnoki csata előkészítése során. A ház falán márványtábla emlékeztet a nagy eseményre. Az épület helyi védelem alatt áll. Ebben a házban született Somogyi Károly, a szegedi Somogyi Könyvtár alapítója. A képen látható Tiszazugi Földrajzi Múzeum udvarában áll a Kossuth ház.
(muzeum.hu)

szobor

Kossuth Lajos-szobor
A századforduló táján alakult ki a város történelmi hangulatot árasztó építészeti együttese a Kossuth téren, ahol Kossuth Lajos egészalakos bronzszobra áll. A szobrot Poroszlai Sándor tiszaföldvári születésű szobrászművész készítette a helyiek felkérésére, amelyet 1914. március 3-án lepleztek le.
(Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár)

tfoldvar04

Kossuth Lajos-emléktábla
1896. március 15-én avatták fel a fekete márványtáblát annak a háznak a falán, ahol Kossuth Lajos Damjanich János, Klapka György és Vécsey Károly tábornok kíséretében 1849. március elején megszállt. A készítő kőfaragó vállalkozás: Gerenday A. és Fia neve az emléktábla jobb alsó sarkában olvasható.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

emlekmu

Kossuth Lajos-emléktábla
Az általános iskola 1993-ban felvette Kossuth Lajos nevét. Ez alkalomból emeltek emléktáblát a nemzeti hős tiszteletére az iskola homlokzatán.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

emlekmu

Aradi vértanúk emlékműve
1992-ben állították fel Fehér Tibor népi fafaragó kopjafáját a Zöld Iskola mellett. Az emlékoszlopon a vértanúk faragott arcmása látható.